Onze filosofie

Onze filosofie kunnen we het beste delen door je de volgende ideeën voor te leggen (onderaan gaan we er wat dieper op in):

 • Actief zijn, helpt het denken.
 • Een tussenjaar of een sabbatical is kostbare tijd. Wij maken die tijd waardevol.
 • Ontdekken wat je boeit en wat je graag doet, is een belangrijke eerste stap.
 • Een tussenjaar of een sabbatical betaalt zich op veel manieren terug. Deels ontdek je dat pas jaren later.
 • Dingen zijn vaak te combineren en krijgen dan een meerwaarde. Denk aan tussenjaar + oceanografisch onderzoek.
 • Onderzoek naar de zee kan beter zeilend en emissieloos. De snelheid van een motorschip is niet nodig.
 • Met ons leer je dingen die je niet op een cursus of uit een boek kunt leren.
 • Wij kunnen iets goeds betekenen voor kustgemeenschappen. Het is één van onze doelen. Met onze deelnemers dragen we concreet iets bij waardoor hun leven beter wordt.
Gap Year Atlantic

From classical dug out canoes to modern outboard motors…

Iets meer uitleg:

 • Soms moet je gewoon iets doen. Van jongs af aan leren we dat je eerst moet nadenken voor je iets doet. Onze ervaring is dat denken vaak beter gaat als je actief bent. Inspiratie krijgen ook, trouwens. Eigenlijk gaat het hier (“eerst denken” of “eerst doen”) om een schijntegenstelling, maar als je je dat niet realiseert, kun je er wel in blijven hangen.
 • Een tussenjaar of een sabbatical is kostbare tijd. Wij hebben ervaring in hoe die tijd waardevol te laten zijn. Wij maken het echt een bijzondere ervaring voor deelnemers. ‘Referentie-ervaringen’ noemt men dat. Dat zijn ervaringen waar je op teruggaat bij het vinden van antwoorden op wat het leven op je pad brengt.
 • Ontdekken wat je boeit en wat je graag doet, is een belangrijke eerste stap. Als je iets graag doet, werkt dat als smeerolie voor je inspanningen. Alles loopt dan lichter, je doet het vaker, je merkt dat je er eerder door oplaadt dan er moe van wordt, je doet gaandeweg steeds meer ervaring op en je bouwt bijna ongemerkt expertise op. Dat is een positief zelfversterkend effect.
 • Een tussenjaar of een sabbatical betaalt zich op veel manieren terug. Je weet bijvoorbeeld duidelijk wat je volgende stap gaat zijn in je leven. Denk aan een carrière- of studiekeuze. Je leert veel: zoals teamwerk, talen, verantwoordelijkheid dragen, navigeren, leiding geven, plannen, en talloze dingen die je niet met een enkele woord kunt beschrijven.
 • Dingen zijn vaak te combineren en krijgen dan een meerwaarde. Denk aan: oceanografisch onderzoek en een avontuurlijk tussenjaar. Of de wereld ontdekken en leren. Avontuur en zekerheid. Werk en plezier. Verantwoordelijkheid dragen en genieten van de vrijheid. Reizen op zee en expedities over land. Sommige mensen zien het als tegenstellingen. Dan moet je eens bij ons kijken. Ze zitten elkaar niet in de weg, ze versterken elkaar.
 • Onderzoek naar de zee kan beter zeilend. In de vorige eeuw probeerde men schepen, met name passagiersschepen, steeds sneller te laten varen. Snelheid werd een doel op zich, ook voor treinen, auto’s en later vliegtuigen. Niemand vroeg zich meer af waarvoor dat nu nodig was. In 2010 maakte containervervoerder Maersk een belangrijke stap. De economie herstelde traag, de brandstofprijzen waren hoog. Maersk liet een aantal schepen op halve snelheid varen (12 knopen, ongeveer zo snel als snelle zeilschepen van rond 1900). Het spaarde enorm veel brandstof (en ook vervuiling) en de transportkosten van de goederen namen af. Is snelheid belangrijk bij onderzoek naar de zee? Nee. Voor veel waarnemingen wil je juist een lage snelheid hebben!
 • Met ons leer je dingen die je niet op een cursus of uit een boek kunt leren. Zelf een zeilschip besturen, teamwerk, samen op expeditie gaan, maar ook: verantwoordelijkheid dragen of in je eentje een reis over land plannen… je leert er dingen van die je niet op school of uit een boek kunt leren.
 • Wij kunnen iets goeds betekenen voor kustgemeenschappen. Voor veel van onze activiteiten werken we samen met kustgemeenschappen. Als we ze meer terug willen geven dan alleen een vergoeding voor hun inspanning, dan kan dat wel degelijk. Natuurlijk kunnen we met een groep van 40 mensen niet acuut de stijging van de zeespiegel stoppen. Toch kunnen we wel degelijk bijdragen aan oplossingen.